Wil jij graag een blog beginnen of heb je er een gemaakt maar weet je niet goed hoe je nu verder moet? Lees en gebruik dan de onderstaande tips om een goede en professionele start te maken!

Een blog beginnen, hoe dan?

een blog beginnen

1. Bepaal je doelgroep en bedenk iets origineels

Als je begint met bloggen en je wilt er echt iets mee bereiken is het belangrijk dat jij meer of iets anders te bieden hebt dan de anderen. Nu ben ik natuurlijk niet echt een goed voorbeeld als een van de duizenden beauty bloggers maar probeer altijd origineel te zijn.

Bedenk een doelgroep en een onderwerp waar je over wilt schrijven. Zorg ervoor dat je veel te bieden hebt, maar probeer om het wel in een categorie te houden. Veel dingen kun je combineren, maar een blog over moestuintjes, make-up en electronica is niet heel specifiek. Het is dus belangrijk dat je een onderwerp hebt waar je veel over kunt schrijven en die één groep met mensen aantrekt die altijd iets te lezen hebben op jouw blog.

2. Schaf een domeinnaam aan die lang mee kan

Als je net begonnen bent met bloggen snap ik dat je niet veel wilt betalen voor je blog. Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt bereiken met je blog. Wil je gewoon een plekje voor jezelf waar je je verhalen kwijt kan dan is een domeinnaam zeker niet noodzakelijk. Maar wil je dat je door bijvoorbeeld bedrijven serieus genomen wordt dan is een domeinnaam wel belangrijk. www.soofblogt.nl oogt namelijk veel professioneler dan www.soofblogt.wordpress.nl. Hiervoor moet je wel betalen, maar voor gemiddeld een tientje per jaar heb jij je eigen domeinnaam al.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een domeinnaam aan schaft die lang mee kan. Als jij beauty of fashion in je naam verwerkt moet je ook zeker weten dat je voor altijd hierover wilt gaan bloggen. Als je later over iets anders wilt gaan bloggen moet je dus weer een nieuwe domeinnaam gaan aanschaffen en weer opnieuw naamsbekendheid gaan opbouwen. Zorg dus dat je een vrij algemene naam gebruikt.

een blog beginnen

3. Maak social media aan en promoot je blog

Wil je dat mensen jouw blog kunnen vinden? Dan is social media echt heel handig. Facebook en Instagram zijn twee hele grote platformen waar je je blog kunt delen. Heb je iets leuks te bieden op Instagram? Dan zijn mensen vaak ook geïnteresseerd in je blog.

Als je wilt dat mensen je blog lezen moet je je blog gaan promoten. Dit kun je doen door artikelen te delen op social media of door te reageren onder andere blogs. Wel is het heel belangrijk bij dat laatste dat je goed nadenkt over je comment. Lees altijd het artikel voordat je iets plaatst en zorg dat je reactie iets te maken heeft met dat artikel. Bij het achterlaten van een reactie wordt er vaak gevraagd naar je website. Als je dit invult kunnen de mensen op je naam klikken en komen de mensen op die manier op jouw site terecht. Zo loop je dus niet als een of ander reclame bord rond maar trek je toch weer mensen naar je blog.

4. Zorg dat je een overzichtelijk blog hebt

Een mooi blog is leuk, maar dat het overzichtelijk is is veel belangrijker. Zorg ervoor dat je geen onzin zet in je sidebar, je geen raar over klein lettertype gebruikt, dat alles goed te vinden is en dat je een zoekbalk hebt. Hoe simpeler, hoe beter!

5. Maak, koop of download mooie foto’s

To be honest, ik klik het artikel niet eens aan als ik geen of lelijke foto’s zie. En als het artikel hele mooie of interessante foto’s bevat, klik ik juist meteen. Zorg daarom altijd dat je mooie foto’s maakt. Ik heb al eens eerder een artikel geschreven met mijn tips. Lees die zeker eens als je zelf mooie foto’s wilt kunnen maken! Ik heb een lange tijd met mijn Iphone foto’s gemaakt en dit ging prima. Kwaliteit is niet eens zo belangrijk, als je maar duidelijke en lichte foto’s hebt. Bak je er zelf helemaal niets van kun je altijd nog gebruik maken van stockphoto’s. In dit artikel deelt Anouk een heleboel sites waar je prachtige foto’s gratis kunt downloaden. Mijn favoriete site’s zijn Kaboompics en Pexels.

 6. Verdiep je in SEO

Dit is echt ontzettend belangrijk. Wilt je dat jouw site hoog komt in Google en dan mensen jouw site vinden? Dan is SEO mega mega mega belangrijk. Hierover zijn super veel artikelen te vinden dus ik ga hier niet verder op in.

Ik raad je aan om deze pagina te bekijken om alles over SEO te leren. Wil je zelf al meteen aan de slag en je gebruikt WordPress? Download dan meteen de Yoast SEO plugin.

7.  Blog regelmatig

Dit is vooral erg belangrijk als je veel bezoekers wilt trekken, en vaak is dit ook het doel van een blog. Als jij iedere dag een blogpost online zet hebben je bezoekers iedere dag weer een reden om naar je blog te komen. Stel je voor, je hebt iedere maand 300 vaste bezoekers die naar jouw site toekomen. Als jij 5 artikelen plaatst klikken ze dus 5 keer door op jouw blog. Resultaat: 1500 pageviews per maand. Plaats jij 30 artikelen deze maand, dan klikken ze dus ook 30 keer naar jouw site. Resultaat: 9000 pageviews per maand. Hoe meer je te bieden hebt, hoe vaker mensen naar je site toe komen.

8. Blijf leren

Mijn aller aller aller beste tip is om andere sites te lezen en te volgen die je helpen groeien als blogger. Op sites als Blogchick en Diamondsforbreakfast heb ik echt het meest geleerd. Van SEO tot social media en veel meer! Ook de kleine tips in artikelen geven me inspiratie.

9. Bekijk je statistieken en stel doelen

Als je wilt groeien als blogger is het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Kijk hierbij naar je statistieken. Als je deze maand 1000 pageviews hebt en volgende maand wil je er 500 bij, dan moet je gaan bedenken hoe je dat het beste kan doen. Gebruik hierbij ook tip 7. Als jij merkt dat je veel bezoekers trekt door social media, focus je hier dan meer op. Mijn tip is om dit artikel van Anouk te lezen.

een blog beginnen

10. Blijf het leuk vinden

Dit klinkt simpel, maar kan nog best moeilijk zijn als jij van de een op de andere dag een blog hebt aangemaakt. Als jij het na een weekje al niet meer leuk vind is het een zware opgave om je blog te onderhouden. En hoe kun je als blogger succesvol worden? Door je blog goed te onderhouden! Zorg dus dat je het altijd leuk vind om te doen en blijf er altijd plezier in hebben. Want bloggen over een onderwerp waar jij van houdt is ook echt super leuk!

Poeh, een hele lap tekst dat een keer niet over beauty gaat, haha. Ik hoop dat jullie het toch interessant vonden om te lezen en dat jullie er inspiratie uit hebben gehaald. Heel veel succes, want een blog beginnen kan jij ook!

♥ Heb jij een blog? Of ga jij een blog beginnen? Laat het weten! Dan kunnen we allemaal eens een kijkje nemen. 🙂

Liefs, Sofie