,

10 handige tips als je een blog wilt beginnen!

Wil jij graag een blog beginnen of heb je er een gemaakt maar weet je niet goed hoe je nu verder moet? Lees en gebruik dan de onderstaande tips om een goede en professionele start te maken!

Een blog beginnen, hoe dan?

een blog beginnen

1. Bepaal je doelgroep en bedenk iets origineels

Als je begint met bloggen en je wilt er echt iets mee bereiken is het belangrijk dat jij meer of iets anders te bieden hebt dan de anderen. Nu ben ik natuurlijk niet echt een goed voorbeeld als een van de duizenden beauty bloggers maar probeer altijd origineel te zijn.

Bedenk een doelgroep en een onderwerp waar je over wilt schrijven. Zorg ervoor dat je veel te bieden hebt, maar probeer om het wel in een categorie te houden. Veel dingen kun je combineren, maar een blog over moestuintjes, make-up en electronica is niet heel specifiek. Het is dus belangrijk dat je een onderwerp hebt waar je veel over kunt schrijven en die één groep met mensen aantrekt die altijd iets te lezen hebben op jouw blog.

2. Schaf een domeinnaam aan die lang mee kan

Als je net begonnen bent met bloggen snap ik dat je niet veel wilt betalen voor je blog. Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt bereiken met je blog. Wil je gewoon een plekje voor jezelf waar je je verhalen kwijt kan dan is een domeinnaam zeker niet noodzakelijk. Maar wil je dat je door bijvoorbeeld bedrijven serieus genomen wordt dan is een domeinnaam wel belangrijk. www.soofblogt.nl oogt namelijk veel professioneler dan www.soofblogt.wordpress.nl. Hiervoor moet je wel betalen, maar voor gemiddeld een tientje per jaar heb jij je eigen domeinnaam al.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een domeinnaam aan schaft die lang mee kan. Als jij beauty of fashion in je naam verwerkt moet je ook zeker weten dat je voor altijd hierover wilt gaan bloggen. Als je later over iets anders wilt gaan bloggen moet je dus weer een nieuwe domeinnaam gaan aanschaffen en weer opnieuw naamsbekendheid gaan opbouwen. Zorg dus dat je een vrij algemene naam gebruikt.

een blog beginnen

Foto: https://writix.co.uk/

3. Maak social media aan en promoot je blog

Wil je dat mensen jouw blog kunnen vinden? Dan is social media echt heel handig. Facebook en Instagram zijn twee hele grote platformen waar je je blog kunt delen. Heb je iets leuks te bieden op Instagram? Dan zijn mensen vaak ook geïnteresseerd in je blog.

Als je wilt dat mensen je blog lezen moet je je blog gaan promoten. Dit kun je doen door artikelen te delen op social media of door te reageren onder andere blogs. Wel is het heel belangrijk bij dat laatste dat je goed nadenkt over je comment. Lees altijd het artikel voordat je iets plaatst en zorg dat je reactie iets te maken heeft met dat artikel. Bij het achterlaten van een reactie wordt er vaak gevraagd naar je website. Als je dit invult kunnen de mensen op je naam klikken en komen de mensen op die manier op jouw site terecht. Zo loop je dus niet als een of ander reclame bord rond maar trek je toch weer mensen naar je blog.

4. Zorg dat je een overzichtelijk blog hebt

Een mooi blog is leuk, maar dat het overzichtelijk is is veel belangrijker. Zorg ervoor dat je geen onzin zet in je sidebar, je geen raar over klein lettertype gebruikt, dat alles goed te vinden is en dat je een zoekbalk hebt. Hoe simpeler, hoe beter!

5. Maak, koop of download mooie foto’s

To be honest, ik klik het artikel niet eens aan als ik geen of lelijke foto’s zie. En als het artikel hele mooie of interessante foto’s bevat, klik ik juist meteen. Zorg daarom altijd dat je mooie foto’s maakt. Ik heb al eens eerder een artikel geschreven met mijn tips. Lees die zeker eens als je zelf mooie foto’s wilt kunnen maken! Ik heb een lange tijd met mijn Iphone foto’s gemaakt en dit ging prima. Kwaliteit is niet eens zo belangrijk, als je maar duidelijke en lichte foto’s hebt. Bak je er zelf helemaal niets van kun je altijd nog gebruik maken van stockphoto’s. In dit artikel deelt Anouk een heleboel sites waar je prachtige foto’s gratis kunt downloaden. Mijn favoriete site’s zijn Kaboompics en Pexels.

 6. Verdiep je in SEO

Dit is echt ontzettend belangrijk. Wilt je dat jouw site hoog komt in Google en dan mensen jouw site vinden? Dan is SEO mega mega mega belangrijk. Hierover zijn super veel artikelen te vinden dus ik ga hier niet verder op in.

Ik raad je aan om deze pagina te bekijken om alles over SEO te leren. Wil je zelf al meteen aan de slag en je gebruikt WordPress? Download dan meteen de Yoast SEO plugin.

7.  Blog regelmatig

Dit is vooral erg belangrijk als je veel bezoekers wilt trekken, en vaak is dit ook het doel van een blog. Als jij iedere dag een blogpost online zet hebben je bezoekers iedere dag weer een reden om naar je blog te komen. Stel je voor, je hebt iedere maand 300 vaste bezoekers die naar jouw site toekomen. Als jij 5 artikelen plaatst klikken ze dus 5 keer door op jouw blog. Resultaat: 1500 pageviews per maand. Plaats jij 30 artikelen deze maand, dan klikken ze dus ook 30 keer naar jouw site. Resultaat: 9000 pageviews per maand. Hoe meer je te bieden hebt, hoe vaker mensen naar je site toe komen.

8. Blijf leren

Mijn aller aller aller beste tip is om andere sites te lezen en te volgen die je helpen groeien als blogger. Op sites als Blogchick en Diamondsforbreakfast heb ik echt het meest geleerd. Van SEO tot social media en veel meer! Ook de kleine tips in artikelen geven me inspiratie.

9. Bekijk je statistieken en stel doelen

Als je wilt groeien als blogger is het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Kijk hierbij naar je statistieken. Als je deze maand 1000 pageviews hebt en volgende maand wil je er 500 bij, dan moet je gaan bedenken hoe je dat het beste kan doen. Gebruik hierbij ook tip 7. Als jij merkt dat je veel bezoekers trekt door social media, focus je hier dan meer op. Mijn tip is om dit artikel van Anouk te lezen.

een blog beginnen

10. Blijf het leuk vinden

Dit klinkt simpel, maar kan nog best moeilijk zijn als jij van de een op de andere dag een blog hebt aangemaakt. Als jij het na een weekje al niet meer leuk vind is het een zware opgave om je blog te onderhouden. En hoe kun je als blogger succesvol worden? Door je blog goed te onderhouden! Zorg dus dat je het altijd leuk vind om te doen en blijf er altijd plezier in hebben. Want bloggen over een onderwerp waar jij van houdt is ook echt super leuk!

Poeh, een hele lap tekst dat een keer niet over beauty gaat, haha. Ik hoop dat jullie het toch interessant vonden om te lezen en dat jullie er inspiratie uit hebben gehaald. Heel veel succes, want een blog beginnen kan jij ook!

♥ Heb jij een blog? Of ga jij een blog beginnen? Laat het weten! Dan kunnen we allemaal eens een kijkje nemen. 🙂

Liefs, Sofie

43 antwoorden
 1. nicole orriens
  nicole orriens zegt:

  Er gaat niets boven een blog beginnen : ) Bloggen is zo enorm leuk om te doen vind ik. Mijn belangrijkste tip is zorgen voor een contact button. Niets zo irritant als een blogger die niet bereikbaar is.

  Beantwoorden
 2. Haydée
  Haydée zegt:

  De meeste puntjes kan ik wel afvinken, maar dat van die afbeeldingen blijf ik een moeilijke vinden. Meestal maak ik gebruik van stockfoto’s, ook al vind ik eigen foto’s veel leuker en persoonlijker. Ik merk ook dat mensen de artikelen met mijn eigen foto’s vaker lezen. Alleen blijft het moeilijk om een balans te vinden. Mijn blog is vooral gefocust op teksten, en mooie foto’s maken vraagt best veel tijd. Tijd die ik dan niet kan investeren in goede nieuwe teksten… Een moeilijk evenwicht als je het mij vraagt!

  Beantwoorden
  • Soofblogt.nl
   Soofblogt.nl zegt:

   Daar heb je een punt. Ik zelf vind stockfoto’s altijd erg mooi en ik klik juist sneller op artikelen met stockfoto’s. Teksten zijn het belangrijkste vind ik. Bedankt voor je reactie! 🙂

   Beantwoorden
 3. Sanne
  Sanne zegt:

  Zeer handige tips , vooral die van de foto’s is echt leuk. Ik klik ook nooit op een blog als ik geen foto’s zie of als ze lelijk zijn. Ja ik ben dan ook kieskeurig. 😉

  Beantwoorden
 4. MC Kleuver
  MC Kleuver zegt:

  Deze blog had ik vorig jaar moeten hebben! Nu moet ik zelf antwoord geven op vragen over bloggen. Ik vind het een leuk onderwerp, maar ik verwijs mensen vaak door. Wat een business.

  Beantwoorden
 5. Liset
  Liset zegt:

  Inmiddels blog ik al zo lang dat ik al heel wat heb bijgeleerd :). Zelf foto’s maken vind ik het allerbelangrijkste, ik vind het zo onpersoonlijk om foto’s van een ander te gebruiken. Een blog is persoonlijk en daar horen ook eigen foto’s bij :).

  Beantwoorden
  • Soofblogt.nl
   Soofblogt.nl zegt:

   Daar ben ik het mee eens, eigen foto’s is veel leuker en persoonlijker. Maar als je een informatief artikel schrijft waarbij je geen product foto’s kan maken vind ik stockphoto’s wel mooi!

   Beantwoorden
 6. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Goede tips! Het beginnen van een blog kan iedereen en het kan snel. Toch is het inderdaad handig om gelijk goed te beginnen. Ik wist niks van SEO en moest vervolgens 100 blogs terug gaan om alles SEO te maken. Dus goed beginnen was handiger geweest ??

  Beantwoorden
 7. Janine
  Janine zegt:

  Wat een fijne tips! Ik wou dat ik dit soort artikelen had gelezen toen ik begon haha. Ik zou ook zeker meteen wel investeren in een goed thema, een thema lokt en houd bezoekers.

  Beantwoorden
 8. Maaike
  Maaike zegt:

  Fijne tips! Ik ben bezig om oude blogs te verbeteren en zo mijn site te verbeteren, maar ik vind het leuk om mijn blog professioneler te maken en daarvoor zijn de gewoon leuke stukjes niet altijd goed genoeg. Deze tips neem ik ook mee voor zover ik ze niet al gebruikte.

  Beantwoorden
 9. Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld zegt:

  Handige post voor als je wilt beginnen met bloggen! Wij hebben een reisblog en ik weet ook zeker dat ik over iets anders nooit zou bloggen, ja misschien heel af en toe over iets persoonlijks. Origineel zijn in de blogwereld vind ik zelf een hele belangrijke, maar gelijk ook een hele lastige. Er zijn zoveel blogs, hoe kan jij jezelf dan toch onderscheiden? Wij proberen origineel te zijn door dichtbij onszelf te blijven en door een layout te kiezen die overzichtelijk is, maar waarin wel veel kleur naar voren komt. De kleuren komen bij ons overal terug en zijn anders dan die je op de meeste blogs tegenkomt. Tja, je moet je toch onderscheiden. Jezelf blijven en het plezier houden is het belangrijkste! Een eigen domein vind ik overigens ook wel belangrijk, dat laat zien dat je serieus bent.

  Beantwoorden
 10. Judith
  Judith zegt:

  Ik hou er van als het blog met een beetje leven wordt geschreven. Ik zie zoveel van die klinisch correcte blogs. Jij schrijft ook altijd met enthousiasme en passie dat leest zoveel lekkerder

  Beantwoorden
 11. Astrid
  Astrid zegt:

  Ik heb al een blog (twee zelfs) en begin eind dit jaar aan een derde. Wat ik meer een website dan een blog zou willen noemen. Ik vind het vooral een goede tip om niet alleen je domein naam te checken maar ook te kijken of ook de social media namen vrij zijn

  Beantwoorden
 12. Sandra
  Sandra zegt:

  Handige tips! En ik vind het wel meevallen met die lap tekst hoor. Weet je dat ik iets geks merk aan mijn blog? Als ik een tijdje niet blog, dat gebeurde een half jaar geleden door omstandigheden, krijg ik veel meer bezoekers. Geen idee waarom. Heel vaag!

  Beantwoorden
 13. Merel
  Merel zegt:

  Goede tips. Wat er ook eentje is: heb geduld en wil niet te veel. Snel groeien, terwijl je nog geen kaas hebt gegeten van seo is niet zo handig. Liever rustig en duurzaam.

  Beantwoorden
 14. Evelyne
  Evelyne zegt:

  Ik blog inmiddels al (bijna) 3 jaar op een persoonlijke blog, maar ben recent een tweede blog gestart samen met een vriendin. Die laatste staat nog in z’n kinderschoenen, maar ik voel het op termijn wel goed komen 😉 Domeinnamen heb ik op geen van beiden, ik wil persoonlijk afwachten wat het word met de 2de blog en dan pas samen beslissen wat we er mee doen. Neem gerust eens een kijkje!
  http://evelynevergote.blogspot.be
  http://acupofstoriessite.wordpress.com

  Beantwoorden
 15. TessaC
  TessaC zegt:

  Het belangrijkste van bloggen vind ik toch wel het plezier wat je er aan moet hebben. Dat het echt iets is wat van jou is, waar jij blij van wordt en van daaruit kun je groeien en vind je je publiek wel.

  Beantwoorden
 16. Sabine
  Sabine zegt:

  Het leuk blijven vinden is wel de allerbelangrijkste denk ik! Al vind ik je andere tips ook super goed hoor. Het volhouden als je het niet meer leuk vindt, gaat hem niet worden! xx

  Beantwoorden
 17. alexa
  alexa zegt:

  Wat ik zelf heel belangrijk vind is een mooie layout en hoe de blog is opgemaakt. Als een blog heel lelijk is met idd niet zulke mooie foto’s, dan klik ik hem vaak vrijwel direct weg.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] zit, op school ben, en zelfs toen ik in China was kon ik bloggen! Eerder deelde ik op mijn blog al 10 handige tips voor als je een blog wilt gaan beginnen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete items die echt onmisbaar zijn als je gaat […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *